Az EIK-es digitális aláíró tanúsítványok használata az Office 365 portál webmail felületén

Az EIK tanúsítványkiállító infrastruktúrája (Certificate Authoriy / CA) által generált személyes X.509 tanúsítványok nem csak számítógépre telepített alkalmazásokban (pl. Outlook) használhatóak, hanem az Office 365 webmail rendszerében (OWA) is. Ez a rövid segédlet azt mutatja be, hogyan aktiválhatjuk az OWA felületen az egyetemi CA által kiállított tanúsítványokon alapuló digitális email aláírási és titkosítási lehetőségeket.
Fontos tudnunk, hogy az OWA felület kizárólag Internet Explorer böngészőben megnyitva támogatja az emailek S/MIME szabvány szerinti digitális aláírását, illetve titkosítását, ezen felül szükség van az OWASMIME nevű ActiveX vezérlő telepítésére is, amelynek lépéseit bemutatjuk az alábbiakban:

 

Lépjünk be a Microsoft Office 365 webmail kliensébe, az ún. OWA felületre! Itt a fogaskerék ikonra kattintva gördítsük le az Office 365 beállítások menüjét, majd kattintsunk a benne található "Beállítások" opcióra! A bal oldali sávban megjelenő konfigurációs lehetőségek kozül kattintsunk az S/MIME opcióra!

 

Az előző lépés végrehajtása nyomán megjelenő S/MIME beállítófelületen kattintsunk az S/MIME-vezérlő telepítését indító hivatkozásra, majd az alul megjelenő sárga sávban a "Futtatás" gombra! Engedélyezzük a Windows számára az ActiveX vezérlő telepítését! Az Outlookhoz hasonlóan itt is lehetőség van az összes kimenő üzenet digitális aláírására.

A levelek digitális aláírása

A levél szerkesztése közben bármikor kattintsunk az üzenet gyorsmenüjét előhívó három pontra, majd az "Üzenetbeállítások megjelenítése..." menüpontra!

 

Az üzenetbeállítások ablakban az Outlookhoz hasonlóan megadhatjuk, hogy digitálisan aláírjuk és/vagy titkosítsuk-e a levelet.

Elérhetőség

EGYETEMI INFORMATIKAI OSZTÁLY
“B” ÉPÜLET (Földszint jobbra, folyosó vége)
Sopron Bajcsy-Zs. u. 4.
Tel: (00 36) 99/518-770
e-mail: eik@uni-sopron.hu

INFORMATIKAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT
“GT” ÉPÜLETE (Földszint, jobbra)
Sopron Bajcsy-Zs. u. 9.
Tel:(00 36) 99/518-293
e-mail: szolgaltato@uni-sopron.hu

Informatikai Szolgáltató Központ nyitvatartása

hétfő-csütörtök: 900 - 1430

péntek, szombat, vasárnap: zárva